Wat is rijgeschiktheid en wat zijn de gevolgen voor uw rijbewijs?

wat is rijgeschiktheid

In België zijn er 12 aandoeningen die uw rijgeschiktheid beïnvloeden en waarvoor u bijgevolg een aangepast rijbewijs nodig heeft. Maar wat is nu precies ‘rijgeschiktheid’, over welke aandoeningen gaat het en wat zijn de gevolgen? U ontdekt het in dit artikel!

Wat is rijgeschiktheid?

Wilt u in ons land een voertuig besturen zoals een auto, motor of bestelwagen? Dan moet u in de eerste plaats over het juiste rijbewijs beschikken. Voor het behalen van een geldig rijbewijs moet u de gevraagde minimumleeftijd hebben (afhankelijk van het rijbewijs) en slagen voor het theoretisch en praktisch rijexamen voor het voertuig van uw keuze.

Maar daar stopt het niet. Het verkeersreglement schrijft namelijk voor dat alle bestuurders lichamelijk en psychisch in staat moeten zijn om de controle over hun voertuig te behouden. Rijgeschiktheid betekent dus dat u zowel mentaal als fysiek gezond genoeg moet zijn om uw wagen, motor, bestelbus, … op een veilige manier te besturen.

Net daar wringt voor heel wat mensen het schoentje. Sommige bestuurders gaan immers door het leven met een of meerdere geestelijke of lichamelijke aandoeningen die hun rijgeschiktheid beïnvloeden. Daarom hebben zij een aangepast rijbewijs nodig.

Over welke aandoeningen gaat het?

Lijdt u aan een van deze 12 aandoeningen? Dan heeft uw aandoening invloed op uw rijgeschiktheid:

Waarom is een aangepast rijbewijs nodig?

De geestelijke en lichamelijke aandoeningen uit bovenstaande lijst hebben een invloed op de rijgeschiktheid van patiënten die een voertuig willen besturen. Voor sommige locomotorische aandoeningen heeft u bijvoorbeeld een aangepast voertuig nodig.

In andere gevallen hebben de aandoeningen een invloed op het bewustzijn, de coördinatie van bewegingen, de reactiesnelheid, het oordeelsvermogen, … van de bestuurders. Daardoor verhoogt een aandoening het risico op een ernstig ongeval en dus ook het risico op (medische, verzekerings- en andere) kosten en – erger nog – het betrekken van andere slachtoffers.

Kreeg u de diagnose van één van deze 12 aandoeningen? Dan heeft u een aangepast rijbewijs met vervaldatum nodig. De geldigheidsduur is afhankelijk van persoon tot persoon (leeftijd, andere lichamelijke factoren, …) en uw aandoening. Uw arts bekijkt in welke mate uw aandoening uw rijgeschiktheid beïnvloedt.

Heeft uw rijbewijs de vervaldatum bereikt? Dan moet u zich eerst opnieuw laten controleren door uw arts voor u uw rijbewijs kunt laten vernieuwen.

Wat zijn de risico’s van rijden zonder geldig aangepast rijbewijs?

Bent u niet op de hoogte van de invloed van uw aandoening op uw rijgeschiktheid? Of laat u uw rijbewijs niet tijdig aanpassen of vernieuwen? Dan loopt u enkele risico’s. Allereerst staat rijden zonder aangepast rijbewijs volgens de wet gelijk aan rijden zonder rijbewijs en is dus strafbaar.

Bij een ongeval zal u voor de politierechtbank moeten verschijnen en riskeert u een hoge straf: naast een rijverbod, loopt u risico op een geldboete en zelfs een gevangenisstraf. Maar dat is nog niet alles, want ook uw verzekeringsmaatschappij zal mogelijk niet tussenkomen voor uw medische kosten of de schade als gevolg van het ongeval. Bovendien kan de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij bij u komen aankloppen voor de kosten van het ongeval.

Hoe kunt u deze risico’s vermijden?

Heeft u een van de 12 aandoeningen waarvoor een aangepast rijbewijs nodig is en wilt u deze risico’s vermijden? Volg dan dit stappenplan:

  1. Voor elke aandoening gelden andere voorwaarden voor het verkrijgen van een aangepast rijbewijs. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden voor jouw aandoening. In deze tabel ontdekt u op welke manier uw aandoening uw rijgeschiktheid beïnvloedt.
  2. Wilt u een aangepast rijbewijs aanvragen? Download dan hier het rijgeschiktheidsattest.
  3. Maak een afspraak bij uw behandelend arts voor de controle van uw aandoening. Uw arts bepaalt de mate waarin u rijgeschikt bent en vult het rijgeschiktheidsattest in.
  4. Met het ingevulde rijgeschiktheidsattest kan u uw aangepast rijbewijs aanvragen bij uw gemeente.
  5. Breng uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte van uw aandoening zodat ze u bij een ongeval financieel kunnen ondersteunen.
  6. Houd de vervaldatum van uw rijbewijs goed in de gaten! Nadert uw rijbewijs de vervaldatum? Herhaal dan stappen 2 tot en met 4 om uw rijbewijs te hernieuwen.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over uw rijgeschiktheid of het rijgeschiktheidsattest?  Aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin