Wat is het verschil tussen rijbewijs groep 1 & rijbewijs groep 2?

verschil rijbewijs groep 1 groep 2

Heeft u 1 van de 12 aandoeningen die in België uw rijgeschiktheid beïnvloeden, zoals diabetes of epilepsie? Dan heeft u een aangepast rijbewijs nodig voor het besturen van een auto, bromfiets of ander gemotoriseerd voertuig.

De wet voorziet 2 categorieën voor mensen die een aangepast rijbewijs willen: rijbewijs groep 1 en rijbewijs groep 2. Ontdek hieronder wat beide groepen precies inhouden.

Rijbewijs groep 1

Onder rijbewijs groep 1 valt iedereen die een rijbewijs wilt aanvragen voor privégebruik. Het gaat hierbij over motoren of personenwagens oftewel voertuigen van de categorieën AM, A1, A2, A, B, B+E of G.

Een aangepast rijbewijs voor mensen uit rijbewijs groep 1 is ENKEL verplicht wanneer u lijdt aan één van de 12 geregistreerde aandoeningen. In dat geval moet u zich medisch laten onderzoeken door een arts, bijvoorbeeld de huisarts of endocrinoloog voor mensen met diabetes.

Uw arts zal bepalen in welke mate u geschikt bent om een gemotoriseerd voertuig te besturen en vult een rijgeschiktheidsattest in, dat u moet kunnen voorleggen in het gemeentehuis wanneer u een aangepast rijbewijs aanvraagt.

Rijbewijs groep 2

Onder rijbewijs groep 2 vallen kandidaten die een aangepast rijbewijs nodig hebben voor voertuigen van de categorie C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D of D+E. Meestal gaat het over voertuigen die voor professioneel gebruik bestemd zijn zoals vrachtwagens en bestelbussen.

Taxichauffeurs, buschauffeurs, ambulanciers en rijinstructeurs met rijbewijs A1, A2, A, B, B+E vallen door hun beroep eveneens onder rijbewijs groep 2. In principe is een aangepast rijbewijs voor professionele bestuurders uit rijbewijs groep 2 altijd verplicht (ook wanneer u niet lijdt aan één van de 12 geregistreerde aandoeningen).

Aangezien het besturen van een voertuig een belangrijk deel uitmaakt van uw functie, staat uw werkgever mee in voor uw medisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek controleert de arbeidsgeneesheer de mate waarin u rijgeschikt bent. Zeker wanneer u lijdt aan één van de 12 aandoeningen, besteedt de arts extra aandacht aan uw rijgeschiktheid.

Vervolgens kan u met uw rijgeschiktheidsattest een aangepast rijbewijs aanvragen in het gemeentehuis. Deze procedure van medisch onderzoek, rijgeschiktheidsattest en een aangepast rijbewijs dient u elke 5 jaar te herhalen.

Over welke 12 aandoeningen gaat het precies?

Er zijn 12 aandoeningen waarvoor u een aangepast rijbewijs nodig heeft:

Lijdt u aan één van deze 12 aandoeningen? Dan bent u, ongeacht of u behoort tot rijbewijs groep 1 of rijbewijs groep 2, wettelijk verplicht om uw rijbewijs te laten aanpassen. Doet u dit niet, dan bent u niet verzekerd en kan u strafrechtelijk vervolgd worden. Vermijd de risico’s en download hier uw attest om te laten invullen door uw geneesheer en een aangepast rijbewijs aan te vragen.

Dan ook nog even dit…

Lijdt u aan één van de 12 aandoeningen? Dan is het altijd uw eigen verantwoordelijkheid als chauffeur om u tijdig door een geschikte arts te laten onderzoeken en uw rijbewijs te laten aanpassen, ongeacht of u behoort tot rijbewijs groep 1 of rijbewijs groep 2.

Uw rijbewijs wordt ook niet automatisch vernieuwd. U dient als chauffeur zelf op de hoogte te zijn van de vervaldatum van uw rijbewijs.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over uw rijgeschiktheid of rijbewijs groep 1 of groep 2? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder! Contacteer ons!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin