Wat is het rijgeschiktheidsattest groep 1 en hoe verkrijgt u het?

rijgeschiktheid groep 1

Een van de voorwaarden voor het verkrijgen van een rijbewijs is dat u rijgeschikt bent: u moet mentaal en fysiek in staat zijn om uw voertuig op een veilige manier te besturen.

De wet onderscheidt 2 groepen bestuurders die hun rijgeschiktheid moeten aantonen door middel van een rijgeschiktheidsattest. Hieronder ontdekt u wat het rijgeschiktheidsattest van groep 1 precies inhoudt, wie het nodig heeft en hoe u het verkrijgt.

Wat is het rijgeschiktheidsattest groep 1?

Een rijgeschiktheidsattest toont aan dat u in staat bent om uw voertuig veilig te besturen. U heeft enkel een rijgeschiktheidsattest groep 1 nodig als u een rijbewijs categorie AM, A1, A2, A, B, B+E of G wil aanvragen voor privégebruik én lijdt aan 1 van de 12 aandoeningen die een invloed hebben op uw rijgeschiktheid.

Wilt u meer weten? Hier leest u meer over wat het concept ‘rijgeschiktheid’ precies inhoudt en welke 12 aandoeningen in België invloed hebben op uw rijgeschiktheid.

Hoe verkrijgt u het rijgeschiktheidsattest groep 1?

Heeft u 1 van deze 12 aandoeningen en wilt u een rijbewijs behalen voor uw auto, bromfiets, motorfiets, speedpedelec of landbouwvoertuig? Dan kunt u op deze manier een geldig rijgeschiktheidsattest van groep 1 verkrijgen:

  1. Download hier uw rijgeschiktheidsattest groep 1.
  2. Ga op controle bij uw behandelend arts en laat hem of haar het attest invullen en ondertekenen.

Welke soort arts uw attest moet invullen, hangt af van uw aandoening. Voor mensen met diabetes is dat bijvoorbeeld de huisarts of de endocrinoloog bij 3 inspuitingen insuline per dag en een verhoogd risico op hypoglycemie. Uw arts kan u eventueel doorverwijzen naar het CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing) voor verder onderzoek.

Als uw arts u rijgeschikt heeft verklaard, dan kan u vervolgens met uw ingevuld attest een rijbewijs aanvragen in uw gemeente.

Let wel op: uw aangepast rijbewijs heeft meestal een beperkte geldigheidsdatum. Het is uw verantwoordelijkheid om op tijd op controle te gaan bij uw arts, een nieuw rijgeschiktheidsattest groep 1 te laten invullen en hiermee naar uw gemeente te gaan voor een nieuw rijbewijs.

Hoe verkrijgt u een rijgeschiktheidsattest voor professioneel gebruik?

Heeft u 1 van de 12 aandoeningen die in België uw rijgeschiktheid beïnvloeden en wil u een rijbewijs voor professioneel gebruik behalen? Dan heeft u geen rijgeschiktheidsattest van groep 1 maar een attest van groep 2 nodig. Ontdek hier wat dat precies inhoudt en hoe u het verkrijgt.

Vragen of meer informatie?

Heeft u nog vragen over het rijgeschiktheidsattest van groep 1 of wil u meer informatie over uw rijgeschiktheid? Contacteer ons dan gerust! We helpen u met veel plezier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin