Wat is het rijgeschiktheidsattest en hoe vraagt u het aan?

hoe vraag je een rijgeschiktheidsattest aan

Lijdt u aan één van de 12 aandoeningen die uw rijgeschiktheid beïnvloeden in België? Dan heeft u een aangepast rijbewijs nodig. Om dat rijbewijs te bekomen dient u eerst een rijgeschiktheidsattest te laten invullen door uw behandelend arts.

Maar wat is dat rijgeschiktheidsattest nu precies en hoe vraagt u het aan? U ontdekt het hieronder!

Wat is een rijgeschiktheidsattest?

moet u eerst en vooral de geschikte minimumleeftijd hebben (afhankelijk van het rijbewijs) en slagen voor het theoretisch en praktisch rijexamen voor het voertuig waarmee u wilt rijden.

Maar dat zijn niet de enige voorwaarden. Volgens de wet moet u immers ook rijgeschikt zijn. Dat wil zeggen dat u lichamelijk en psychisch in staat moet zijn om uw voertuig op een veilige manier te besturen. Hier vindt u meer informatie over rijgeschiktheid en de gevolgen voor uw rijbewijs.

Lijdt u aan één van de 12 aandoeningen en wilt u een rijbewijs behalen? Dan moet u eerst langs uw behandelend arts voor een controle. Uw aandoening kan namelijk gevolgen hebben voor uw bewustzijn, de controle over uw handelingen, de reactiesnelheid of het inschatten van risico’s en daarom dus ook op de mate waarin u geschikt bent om met uw voertuig rond te rijden.

Het rijgeschiktheidsattest is dus een medisch attest waarin de arts na een controle verklaart of en in welke mate u geschikt bent om te rijden. Het is met andere woorden uw behandelend arts die bepaalt of u in aanmerking komt voor een aangepast rijbewijs én voor hoelang.

Hoe vraagt u het rijgeschiktheidsattest aan?

Wanneer u in België een voertuig zoals een auto of een motor wilt besturen, dan Wilt u een rijbewijs aanvragen voor privé (groep 1) of professioneel gebruik (groep 2)? Dan kan u heel gemakkelijk hier uw rijgeschiktheidsattest downloaden. Zo simpel is het!

Wat zijn de vervolgstappen?

Heeft u het rijgeschiktheidsattest gedownload? Dan moet u, zoals eerder gezegd, een afspraak maken bij uw behandelend arts zodat hij/zij kan bepalen in welke mate u geschikt bent om een voertuig te besturen. Het type arts is afhankelijk van uw aandoening. Heeft u bijvoorbeeld diabetes, dan moet u vanaf 3 inspuitingen per dag uw attest laten invullen door een endocrinoloog.

Wanneer uw rijgeschiktheidsattest is ingevuld, kan u een aangepast rijbewijs aanvragen in het gemeentehuis. Het rijgeschiktheidsattest dient als bewijs dat u onder controle staat van een gespecialiseerd arts. Zodra u uw aangepast rijbewijs heeft ontvangen, kan u met een gerust hart rondrijden in België.

Opgelet! Uw aangepast rijbewijs heeft een vervaldatum. Dit verzekert dat u uw medische toestand en bijgevolg uw rijgeschiktheid laat opvolgen door uw arts. Wanneer uw rijbewijs dus aan vernieuwing toe is, bent u zelf (eventueel samen met uw werkgever) verantwoordelijk voor het downloaden van een nieuw rijgeschiktheidsattest, de medische controle bij uw arts en de aanvraag van een nieuw rijbewijs met vervaldatum.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over uw rijgeschiktheid of het rijgeschiktheidsattest?  Aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder! Contacteer ons!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin