Rijgeschiktheidsattest groep 2: wat is het en hoe verkrijgt u het?

rijgeschiktheid groep 2

Als u een rijbewijs wilt behalen dan moet u rijgeschikt zijn. Anders gezegd: u moet zowel fysiek als mentaal in staat zijn om uw voertuig veilig en zonder problemen te besturen.

De Belgische wet voorziet 2 groepen van bestuurders die hun rijgeschiktheid expliciet moeten kunnen aantonen door het behalen van een rijgeschiktheidsattest. Op deze pagina leest u wat een rijgeschiktheidsattest groep 2 is, wie het moet aanvragen en hoe u dat doet.

Wat is het rijgeschiktheidsattest groep 2?

Iedereen die een rijbewijs wil halen voor professioneel gebruik of met een autocar of vrachtwagen wil rijden, heeft een rijgeschiktheidsattest van groep 2 nodig.

In eerste instantie gaat het dus om iedereen die wil rijden met een autobus, autocar, vrachtwagen of grote motorhome, en dus een rijbewijs categorie C1, C, C1+E, C+E, D1, D, D1+E of D+E nodig heeft.

Maar ook wanneer u een rijbewijs categorie A1, A2, A, B of B+E nodig hebt voor professioneel gebruik, heeft u een rijgeschiktheidsattest groep 2 nodig – denk bijvoorbeeld aan taxichauffeurs en ambulanciers.

Hoe verkrijgt u het rijgeschiktheidsattest groep 2?

Wilt u een rijbewijs voor professioneel gebruik of voor het besturen van een vrachtwagen of autocar behalen? U kunt een geldig rijgeschiktheidsattest van groep 2 verkrijgen op deze manier:

  1. Download uw rijgeschiktheidsattest groep 2 via Mijnrijgeschiktheid.
  2. Laat uw rijgeschiktheid vaststellen door middel van een medisch onderzoek en laat uw attest invullen.

Het medisch onderzoek bestaat uit een oogonderzoek bij een oogarts en een verder onderzoek bij een erkende medische dienst, bijvoorbeeld een erkende arbeidsgeneeskundige dienst. De arts van de medische dienst kan u doorverwijzen naar het CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing) voor aanvullend onderzoek.

Hoelang is uw rijgeschiktheidsattest groep 2 geldig?

Uw rijgeschiktheidsattest van groep 2 is maximaal 5 jaar geldig. Kreeg u een gunstig rijg advies en lijdt u aan 1 van de 12 aandoeningen die in België uw rijgeschiktheid beïnvloeden? Dan kan uw arts ook een kortere geldigheidsduur aangeven op uw rijgeschiktheidsattest.

Met uw rijgeschiktheidsattest groep 2 kunt u in uw gemeente uw rijbewijs aanvragen. Let op: het is uw verantwoordelijkheid om op tijd een nieuw rijgeschiktheidsattest te behalen.

Ook wanneer u medische problemen ervaart die een impact kunnen hebben op uw rijgeschiktheid vóór het verlopen van uw attest, is het uw verantwoordelijkheid om vroegtijdig een nieuw medisch onderzoek te laten afnemen om uw rijgeschiktheid te laten bepalen.

Hoe verkrijgt u een rijgeschiktheidsattest voor privégebruik?

Lijdt u aan 1 van de 12 aandoeningen die in België uw rijgeschiktheid beïnvloeden en wil u een rijbewijs behalen voor privégebruik? Dan heeft u geen rijgeschiktheidsattest van groep 2 maar van groep 1 nodig. Lees hier meer over het attest van groep 1.

Als u niet lijdt aan 1 van deze 12 aandoeningen, dan heeft u geen rijgeschiktheidsattest nodig voor uw privérijbewijs.

Vragen of meer informatie?

Wilt u graag meer informatie over het rijgeschiktheidsattest groep 2 of heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We horen graag hoe we u kunnen helpen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin