Rijden zonder aangepast rijbewijs? Dit zijn de risico’s.

Mijnrijgeschiktheid rijden zonder aangepast rijbewijs

Kreeg u de diagnose van diabetes of een van de andere aandoeningen waarvoor u in België een aangepast rijbewijs nodig heeft? Dan doet u er goed aan om zo snel mogelijk een aangepast rijbewijs met vervaldatum aan te vragen!

Rijden zonder aangepast rijbewijs is namelijk niet zonder risico’s. Hieronder vindt u een overzicht van de gevolgen bij een ongeval indien u, ondanks uw aandoening, rijdt zonder aangepast rijbewijs.

Strafrechtelijke gevolgen

Om met de deur in huis te vallen: volgens de wet staat rijden zonder aangepast rijbewijs (indien u een diagnose van een aandoening heeft gehad) gelijk aan rijden zonder rijbewijs. En dat is strafbaar. Uw ‘oud’ rijbewijs heeft na diagnose geen waarde meer. Vraag na een eventuele diagnose dus meteen een aangepast rijbewijs met vervaldatum aan. Hier leest u hoe u dat doet.

Rijdt u rond zonder aangepast rijbewijs en veroorzaakt u -al dan niet als gevolg van uw aandoening- een ongeval? Dan zal u voor de politierechtbank moeten verschijnen, waar de politierechter u op verschillende manieren strafrechtelijk kan sanctioneren. Zo riskeert u:

  • een geldboete van € 1.600 tot € 16.000;
  • een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar;
  • mogelijk ook een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar.

Verzekeringstechnische gevolgen

Naast de strafrechtelijke gevolgen is de kans groot dat uw ongeval onaangename verzekeringstechnische of financiële gevolgen voor u heeft.

Zo kan de verzekering van eventuele betrokken tegenpartijen bij u aankloppen voor de kosten die de tegenpartij heeft opgelopen door de schade van het ongeval. Dit kunnen zowel materiële kosten zijn (aan het voertuig, de woning of andere bezittingen van de tegenpartij) als eventuele medische kosten (ziekenhuisopname, onderzoeken, raadplegingen van artsen, opvolging, enzovoort).

Opgelet! De vergoedingen die bij een ongeval komen kijken zijn niet min. Ze kunnen oplopen tot € 31.000. In sommige uitzonderlijke gevallen is er zelfs sprake van onbeperkte terugvordering.

Op financiële steun van uw verzekeringsmaatschappij moet u in dit geval meestal niet rekenen. De diagnose (en het ziektebeeld) van uw aandoening is namelijk cruciale informatie voor uw verzekeringsmakelaar. Wanneer u deze informatie (al dan niet doelbewust) heeft achtergehouden, komt de verzekeringsmaatschappij niet tussen in de financiële gevolgen van het ongeval.

Dit betekent dus ook dat u niet alleen moet instaan voor de kosten van de eventuele tegenpartij, maar ook voor uw eigen kosten. Materiële schade, ziekenhuiskosten, doktersafspraken,… kunnen snel oplopen.

Bescherm uzelf!

Rijden zonder aangepast rijbewijs kan bij een ongeval al snel een financiële aderlating worden. Om uzelf te beschermen en de risico’s te beperken doet u er goed aan om twee zaken in orde te brengen:

  1. Download hier uw rijgeschiktheidsattest, ga voor medische controle naar uw arts en laat het attest invullen. Vervolgens kan u bij uw gemeentehuis een aangepast rijbewijs aanvragen.
  2. Breng uw verzekeringsmakelaar op de hoogte van uw aandoening zodat hij samen met u uw verzekeringen kan optimaliseren. Wees eerlijk om uzelf te beschermen.

Heeft u diabetes? Dan biedt ZAO Group, initiatiefnemer van Mijnrijgeschiktheid een interessant verzekeringspakket aan mét kortingen aan mensen met diabetes die zich goed laten opvolgen door hun arts, hun rijbewijs tijdig laten vernieuwen, goede bloedwaarden hebben, enzovoort.

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over uw aangepast rijbewijs en de mogelijke risico’s? Wilt u meer weten over het verzekeringspakket van ZAO Group voor mensen met diabetes? Neem vrijblijvend contact met ons op! We helpen u graag.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin