Ik heb diabetes. Ben ik bij een ongeval nog voldoende verzekerd?

Mijnrijgeschiktheid diabetes

Heeft u diabetes? Dan verandert er veel in uw leven. Ook de geldigheid van uw rijbewijs. Na een diagnose bent u namelijk wettelijk verplicht om uw rijbewijs te laten aanpassen. Rijden zonder aangepast rijbewijs staat volgens de wet gelijk aan rijden zonder rijbewijs waardoor u bij een ongeval strafrechtelijk vervolgd kunt worden.

Bovendien doet u er ook goed aan om uw verzekeringsmakelaar te informeren over uw aandoening. Zo kan hij u bij een ongeval financieel ondersteunen.

Diabetes en het rijbewijs

Mensen met diabetes ondervinden problemen bij de hoeveelheid suiker in hun bloed (= glycemie). Een teveel aan suiker (= hyperglycemie), maar vooral een tekort aan suiker (= hypoglycemie) heeft een negatieve invloed op uw rijgeschiktheid, omdat een hypoglycemie wordt gekenmerkt door onder andere beven, troebel zicht, hartkloppingen, concentratiestoornissen en het niet adequaat reageren op de omgeving.

Wanneer u achter het stuur overvallen zou worden door een hypoglycemie en last krijgt van eerdergenoemde symptomen, wordt het wel heel gevaarlijk. Daarom heeft u in de eerste plaats een aangepast rijbewijs nodig, eentje met een vervaldatum. Om dit rijbewijs te verkrijgen, moet u langs uw behandelend arts (uw huisarts of endocrinoloog) voor een medisch onderzoek. De arts bepaalt de mate van uw rijgeschiktheid en vult het rijgeschiktheidsattest in. Hiermee kan u vervolgens bij uw gemeentehuis een aangepast rijbewijs aanvragen.

Diabetes en verzekeringen

Naast het aanpassen van uw rijbewijs dient u als persoon met diabetes ook uw verzekeringsmakelaar op de hoogte te brengen van uw aandoening. Zo kan u verzekeringsmakelaar niet alleen uw verzekeringspakket afstemmen en optimaliseren op basis van uw behoeften. Hij kan er ook voor zorgen dat u niet te veel betaalt.

Bij ZAO Group bijvoorbeeld (initiatiefnemer van Mijnrijgeschiktheid) zijn we ervan overtuigd dat mensen met diabetes net minder kans maken op ongevallen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Dit doordat hun aandoening zulke discipline en aanpassing van de levensstijl vraagt.

Daarom bieden we bij ZAO Group een aangepast verzekeringspakket (mét korting) voor mensen met diabetes wiens bloedwaarden goed zijn, die zich regelmatig laten controleren door een arts, die hun rijbewijs tijdig laten vernieuwen, enzovoort.

Diabetes en verkeersongevallen

Beschikt u over een aangepast rijbewijs en heeft u uw verzekeringsmakelaar op de hoogte gebracht van uw aandoening? Misschien wilt u via ZAO Group wel een verzekeringspakket (mét korting) voor mensen met diabetes afsluiten. Zolang u maar de nodige stappen onderneemt om uzelf te beschermen tegen de risico’s bij een ongeval.

Rijdt u rond met een aangepast rijbewijs en veroorzaakt u -mogelijk door uw aandoening- een ongeval? Of raakt u betrokken bij een ongeval? Dan kan u niet strafrechtelijk vervolgd worden op basis van uw rijbewijs (enkel wanneer uw rijbewijs nog niet vervallen is uiteraard).

Bovendien komt uw verzekeringsmaatschappij tussen in de kosten die bij het ongeval komen kijken. Denk aan materiële kosten en medische kosten voor uzelf en eventuele tegenpartijen.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over uw rijbewijs of het verzekeringspakket van ZAO Group? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder!

Heeft u één van de andere aandoeningen die in België uw rijgeschiktheid beïnvloeden en heeft u vragen over uw rijbewijs of uw verzekeringen? Wij luisteren graag naar uw verhaal!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin