Hoelang is mijn aangepast rijbewijs geldig?

Hoe lang is een aangepast rijbewijs geldig

In België zijn er 12 aandoeningen die uw rijgeschiktheid beïnvloeden. Heeft u een van deze aandoeningen? Dan heeft u een aangepast rijbewijs nodig, eentje met een vervaldatum.

De geldigheidsduur van dit aangepast rijbewijs hangt af van verschillende factoren. Welke factoren dat zijn? Hieronder ontdekt u de voornaamste.

4 factoren die de geldigheid van uw aangepast rijbewijs beïnvloeden

1. Welke aandoening u heeft

De belangrijkste (en meest voor de hand liggende) factor die de geldigheidsduur van uw aangepast rijbewijs bepaalt, is uw aandoening.

Zo is een rijbewijs voor personen met diabetes maximaal 5 jaar geldig, maar is het rijbewijs voor patiënten met sommige neurologische aandoeningen maximaal 1 jaar geldig.

2. Het type aangepast rijbewijs

Wilt u het aangepast rijbewijs gebruiken voor professioneel of privégebruik? Want ook het soort aangepast rijbewijs bepaalt mee hoelang het geldig is. De Belgische wetgeving onderscheidt 2 groepen bestuurders die een rijgeschiktheidsattest en bijbehorend aangepast rijbewijs moeten aanvragen.

Een aangepast rijbewijs van categorie AM, A1, A2, A, B, B+E of G voor privégebruik behoort tot groep 1. Een rijbewijs van categorie C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D of D+E én elk ander rijbewijs voor professioneel gebruik behoren tot groep 2.

Voor mensen met diabetes bedraagt de maximale geldigheid van een aangepast rijbewijs van groep 1 bijvoorbeeld 5 jaar, terwijl dat voor groep 2 slechts 3 jaar is.

3. Uw leeftijd

Voor sommige aandoeningen speelt ook uw leeftijd een rol. Zo bedraagt de maximale geldigheid van het aangepast rijbewijs bij bepaalde neurologische aandoeningen 5 jaar voor personen tot 50 jaar, maar slechts 3 jaar voor personen vanaf 50 jaar.

4. Het oordeel van de arts

Tenslotte hangt de geldigheidsduur van uw aangepast rijbewijs ook sterk af van het oordeel van uw arts. Die is namelijk het beste geplaatst om de mate waarin u rijgeschikt bent in te schatten.

De arts zal onder andere kijken naar de ernst van uw aandoening en uw huidige toestand, en kan op basis hiervan de geldigheidsduur voor uw aangepast rijbewijs verlagen ten opzichte van de maximale duur voor uw aandoening.

Laat uw aangepast rijbewijs tijdig vernieuwen

Let op: het is erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de geldigheidsduur van uw aangepast rijbewijs. U bent namelijk zelf verantwoordelijk om tijdig een nieuw rijgeschiktheidsattest aan te vragen en uw rijbewijs te laten vernieuwen.

Doet u dit niet? Dan riskeert u bij een ongeval een rijverbod, een geldboete en zelfs een gevangenisstraf. Bovendien draait u mogelijk zelf op voor alle kosten, aangezien uw verzekering waarschijnlijk niet zal tussenkomen.

Vragen of meer informatie?

Heeft u nog vragen of wil u graag meer informatie over uw aangepast rijbewijs en de geldigheidsduur ervan? We staan klaar om u te helpen. Aarzel dus niet om ons te contacteren!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin